Phases of Thought

Phases of Thought
Phases of Thought

3 Eylül 2010 Cuma

Üstadlara Güveniyorum.

Merhaba Yoldaşlar,

Sizlere bir sorum olucak..Bana yol gösterirseniz sevinirim.

Elinizde Elif Şafak'ın son 10 kitabının nasıl trendle sattığını gösteren veriler var.Ve bu veriler anlamlı sonuçlar veriyor yeni kitap satışını tahmin etmek için. (yani belli bir kitlesi var ve bir belli bir trendle alım yapıyorlar.)

Ama sadece gecmiş veriyi kullanmak yeterli olmuyor daha iyi tahmin yapabilmek için.

Kitap 1
1. Gün : 1250
2. Gün : 1405
3. Gün : 950
.... 120. güne kadar gider.

10 Kitabında böyle gün bazlı trend verisi olduğunu düşünün.

Elif Şafak 11.Kitabını cıkardı. Kitabı çıkardıktan sonra veriler bize ulaşmaya başladı. 10. Günde 10 günlük veri 20.Günde 20 Günlük veri vs...

Elif Şafağın 11.ci kitabının trendini tahmin etmek için gecmiş verileri ve şuanın verisini kullanan bir stokastik istatiksel model var mı?.

5 yorum:

  1. Sorunun muhatabı olarak Kemal Üstad, Chato ve Kral ı görüyor gibiyim.

    YanıtlaSil
  2. sezgisel algoritma da uyar...

    YanıtlaSil
  3. Herhalde en basit yaklaşım kitap farkı gözetmeden Elif Şafak'ı tek bi ürünmüş gibi farzedip, toplam Elif Şafak satışı için bir tahminde bulunmak. Daha sonra 11. kitabın toplamdaki payı, önceki kitapların ilk satışa sunuldukları günlerdeki satış sayılarının artış trendinden tahmin edilebilir belki.

    YanıtlaSil
  4. Kemal Üstad yorumun için tşk ederim. Elif şafağın 11. kitabını 20. gününde ise ve elimizde 20 günlük satış verisi varsa onu nasıl dahil edebiliriz. Çünkü önceki kitapların hareketine ve şuan varolan hareketi karmamız gerekiyor.

    YanıtlaSil