Phases of Thought

Phases of Thought
Phases of Thought

10 Eylül 2010 Cuma

Korku!


Mülkiyetin doğurduğu piçtir. Sahip olduklarımızın veya olabileceklerimizin kaybedilebilme veya hiç elde edilememe olasılığına bağlı ortaya çıkan duygudur. Mülkiyet kavramı olduğu sürece korku varlığını koruyacaktır. Değil midir ki ister vatan kahramanları, ister vatan hainleri, ister masal kahramanları; korkusuz olanlar kaybedecek bir şeyi olmayanlardır.

En korkusuz vatan kahramanları vatanı kalmayacaklar, en korkusuz gerillalar kimlikleri tanınmayanlar en korkusuz halk kahramanları parası olmayanlardır.

Bugün ben yine "korktum"! Hergün onlarca kez çalan saçma telefondaki saçma bir haber korkuttu, bir şeylerin sahibi olabilmek için korktum. Duygu yelpazeme korkuyu katmak için en büyük çabayı kendim sarfetmiştim oysaki. Bile bile isteye isteye korkunun varlığını kabul etmişim. 9 ay 10 gün sonra doğacak o piçi kabul edecek zampara misali o an hesapsız kitapsız o orospuyu koynuma almayı kabul etmişim.

Ah mülkiyet! Sahip olma arzusunun yarattığı en büyük orospu...Sana hayır diyebilecek miyiz doğuracağın piçe gebe kalmadan, yoksa her defasında koynumuza sinsice girecek misin?

9 Eylül 2010 Perşembe

Herkese İyi Bayramlar!

Hayatım boyunca birçok film izledim. Hatta düzenin verdiği boşluktan dolayı neredeyse bir film eleştirmeni ya da yönetmen kadar çok. V for vandetta, fight club ve trainspotting genel olarak bilişsel alt yapımı oluşturan filmlerdir; ama bugün farklı bir filmden bahsedip sizlere önemli bir soru yönelteceğim. Filmin ismi Network. Bu film yozlaşan medyayı ve bu medya içerisinde pişmiş ancak reyting düşüklüğünden dolayı programına son verilmiş bir yaşlının hidayete ermesini anlatır. Filmin en can alıcı sahnesi medya patronunun yaşlı kişiye programda söylemesini salık veridiği brifingtir. Aklımda kaldığı kadarıyla:

"Artık ideolojiler öldü. Sen Rusya meclisinde Lenin'i mi konuştuklarını sanıyorsun. Konuştukları tek birşey var o da para! Dünya'yı artık Dupont, Exxon, Mc Donalds ve Starbuck's yönetiyor. İnsanların taptığı tek birşey var o da para! İnsan mühendisleri artık linear programlamayla- endüttrü mühendisliği- minimax problemleriyle uğraşıyor. Yeni nesil artık herşeyi en verimli şekilde kullanacak ve tek millet haline gelen dünya daha mutlu yaşayacak."

Söz bitti! Gerçekten bitti! Dünya' daki yeniliklere bakın; hemen hepsi eskinin harmanlanmış, hibritleşmiş hali. Günümüzde yaratılan en güzel eserler en iyi şekilde araklanmış eserlerdir. Yazının icadından bu yana söylenecek herşey söylendi. İnsanlık bir döngü içerisine sıkıştı kaldı. Efendi herşeyin en iyi verimle kullanılacağını söylüyor. Peki ya insanı minimize etmeye kalkarsak o zaman ne olacak? Kıyım, savaşlar, afetler...

Gelelim sorumuza. Efendinin çektiği brifingde söylenenler günümüzde yaşanıyor. Para herşeye hakim oldu ve ülkeleri şirketlerin insiyatifleri yönetiyor. Ancak, Network' ün yapım tarihi 1975. Senaryosu ise büyük ihtimalle daha eskiye dayanıyor. Yani şu an yaşadıklarımız zaten bundan en az 35 sene önce yaşanıyordu. O zaman sizlere soruyorum: Ne için yaşıyorsunuz?

Ülke aylardır boş yere referandumla uğraşıyor. Bu kısır döngüye aylarımız ve yıllarımız gitti. Referandum için açıklanan toplam harcama - tabiki görünen - 155 milyon tl. Soruma "umutlarım için yaşıyorum" diyenler için Umur Talu' dan gelsin: Bir umudun olacak ki çalınsın!

Haydi şimdi gidin, nur yüzlü büyüklerinizin ellerinden öpün ve onların hayır dualarını alın.
Hepinize iyi bayramlar!

7 Eylül 2010 Salı

Referandum Öncesi Son Seans

Önceki yazımda öngördüğümüz gibi IMKB referandum öncesi güçlü duruşunu (bozuk yurt dışına rağmen) sürdürdü ve tarihi zirveler yaparak, bugün düşse de 61 bin üstünden kapandı.

Yarında yatay ya da hafif yukarı yönlü bir "yarım" seans görülmesi muhtemel. Bayram ve referandum riskini almak istemeyen yatırımcılar, özellikle short yönünde, pozisyon kapatırsa yarın da zirve tazelenebilir.

Referandum sonrası ise şu olası senaryolar öne çıkıyor:

1. %55-60 Evet. Piyasanın ve "grafiklerin" ana beklentisi bu yönde. Bu durumda sert yukarı açılış ( %2-3 +) gelebilir. Sonrasında ise (1-2 seans içinde) kar realizasyonları ile sert düşüş bekleyen yorumcular çoğunlukta.

2. %50-55 Evet. Gene yukarı yönlü ama az şiddetli bir açılış fakat bu senaryoda realizasyonlar hemen pazartesi günü gelebilir.

3. Hayır. Sert aşağı yönlü açılış. Yorumlar* piyasa yapıcıların (py ya da nam-ı diğer PALA) her ne olursa olsun hayır "çıkarttırmayacağı" yönünde olsa da burası Türkiye.

Bakalım "borsa her şeyi önceden bilir" önermesi gene çalışacak mı ?

Pozisyon "long", oy "hayır". Evet çıkarsa para kazanırız, hayır çıkarsa seviniriz (kendi takımına karşı bahis yapmak gibi :X ) .

*: http://www.hisse.net/forum/showthread.php?t=50615&page=1235