Phases of Thought

Phases of Thought
Phases of Thought

21 Eylül 2010 Salı

Re: Sodom ve Gomorra

Sümerler yeryüzüyle ilgili her türlü bilgiyi tabletlere kaydettikleri gibi gökyüzü ile ilgili gözlemlerini de kaydediyorlardı. Bugün British Museum’da bulunan bir Sümer tabletinde gece sabaha karşı yapılan bi gözlem sırasında hızla batıya doğru hareket ettiği tespit edilen bir yıldızdan bahsedilmekte. Yıldızın hareketini konumlandıran bilim adamları bunun o tarihte Alplere çarpmış olan bir göktaşı olabileceği sonucuna varmış durumdalar. Bugün Alplerde buna dair belirgin bir iz bulunmamakta. Ancak bunun sebebi yaşananın tam bir çarpışma olamaması aslında. Hızla Alplere doğru ilerleyen göktaşı yerle temas etmeden önce havada infilak ediyor ve parçaları atmosferin üst katmanlarına kadar çıkıyor. Daha sonra göktaşı parçaları gökyüzünden yeryüzüne iniyor ve doğu Akdeniz kıyısında yeni yeni oluşmaya başlayan ve temel zenginlik kaynağı tarım olan küçük şehir ve kasabaların bir ateş topu yağmuru altında kalmasına sebep oluyor. Bu küçük şehirlerden ikisini biz bugün Sodom ve Gomorra adlarıyla tanıyoruz.

Meselenin yeryüzünde yaşayan insanların yaşam biçimiyle hiçbir ilgisi yokken, neden bu olay tüm anlatılarda ahlaki bir yozlaşmanın sonucu ve tanrıların bir gazabı olarak nitelendirilmiş? Benim şöyle bi önermem var:

Dönem tarımsal üretim dönemi, yani üst sınıfların zenginliği tarımda iş gücünün en verimli şekilde kullanılabilmesine bağlı. Tarım işçisi olan erkeğin aile yaşamı içersinde çok daha verimli çalışacağı sonucunu çıkarmak zor değil. Erkek çalışır eve ekmek getirir, kadın ise yemek yapar, evi derler toplar, erkeğin genel bakımında ve yeni doğan çocukların geleceğe yeni tarım işçileri olarak aktarılmasında temel görevi üstlenir. Klasik model: erkek toprak sahiplerinin emrindedir, kadın ise erkeğin emrinde.

Aile yaşamından uzaklaştıracak her türlü yaşam biçimi toplumsal yapıyı ve dolayısıyla tarımdaki verimliliği olumsuz etkileyeceğinden üst sınıflarca yasaklanmış ve bunun için de çoğu zaman en etkili yol olan dini duyguların kullanılması yoluna gidilmiştir. Bunun bir örneği de hepimizin bildiği Sodom ve Gomorra hikayesi.

Peki zenginler toplumun alt katmanlarında yasaklanmasına ön ayak oldukları yaşam biçimlerinden kendileri uzak durmuşlar mıdır? Bu sorunun cevabı için tarihte fazla gerilere gitmeye gerek yok sanırım. Hatta hiç geri gitmesek bile olur.

5 yorum:

  1. Muhteşem yazı Üstad, efsanenin arkasındaki bilimsel açıklamaların ve sosyo-ekonomik temelli yaklaşımların zihinleri aydınlattı.

    YanıtlaSil
  2. Bu yazıyı iktisadi bakış açısıyla Furkan'ın yorumlamasını bekliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Sağol Tolga, ben de senin yazıdan feyz aldım aslında

    YanıtlaSil
  4. güzel tespit üstat, bilimsel bakış açısıyla tolga'nın yazıyı açmışsın. ne diyordu cem yılmaz: "diğer dünyada kıralsın be oğlum" :))

    YanıtlaSil
  5. Hem tolga hem kemal, ellerinize saglik, ayni konuya hem scientific hemde behavioral bakis acilariyla yaklasmissiniz....
    Size puanim 9 kankhalar ;)

    YanıtlaSil